Olej Kokosowy – Właściwości, Wady i Zalety, Zastosowanie

Olej kokosowy właściwości

Olej kokosowy, zarówno rafinowany i nierafinowany, to jeden z największych hitów produktowych ostatnich lat i pełnoprawne „superfood”. Zachwycają się nim gwiazdy, polecają lekarze, coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach. Jego popularność nie jest jednak nieuzasadniona.

Jak stosunkowo niedawno odkryto, olej z kokosa to bowiem substancja o cudownych właściwościach oraz jedyny tłuszcz, który nie tylko nie powoduje przyrostu wagi, ale wspomaga odchudzanie. O tej i innych jego właściwościach dowiesz się poniżej.

Olej kokosowy – Spis treści:

  1. Właściwości oleju kokosowego
  2. Zastosowanie oleju kokosowego
  3. Olej kokosowy a zdrowie i odchudzanie
  4. Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
  5. Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany?
  6. Olej kokosowy na włosy
  7. Olej kokosowy w kosmetyce i dermatologii
  8. Olej kokosowy w codziennym życiu

Właściwości oleju kokosowego

Olej z miąższu kokosa był używany w wielu krajach o klimacie tropikalnym od tysięcy lat. Tak naprawdę cały orzech kokosowy ma bardzo wiele zastosowań, które zachodnia kultura dopiero odkrywa. W jego wnętrzu znajduje się tak zwana woda kokosowa, która również zdobywa sobie coraz większe grono miłośników.

Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów doskonale nawadnia ona organizm i działa jak napój izotoniczny. Jest lekkostrawna, uzupełnia liczne witaminy i minerały w organizmie, sprawdza się przy problemach gastrycznych. Woda kokosowa to także płyn o składzie biochemicznym podobnym do osocza ludzkiej krwi, dlatego w krajach słabiej rozwiniętych używana jest niekiedy jako płyn fizjologiczny podawany dożylnie.

Miąższ kokosa jest mięsisty i odżywczy. Składa się w około 70% z tłuszczów. To z niego tłoczy się olej kokosowy. Tłuszcze w miąższu, a co za tym idzie też i w wytłoczonym z niego oleju, to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. To z ich winy olej kokosowy miał w świecie rozwiniętym złą sławę. Nasycone kwasy tłuszczowe są bowiem znane jako niezdrowe i szkodliwe, uważane są za przyczynę wielu chorób, w szczególności tych dotyczących układu krążenia.

bezpłatny plan dietetyczny

Zastosowanie oleju kokosowego

Na wyspach południowego Pacyfiku nie brak kultur, których dieta od wieków opiera się na kokosie. Ludy te często są długowieczne i nie zapadają na choroby serca. Sprzeczność ta skłoniła naukowców do wzmożonych badań, podczas których odkryli oni, że zawarte w miąższu kokosa trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to prawdziwie wyjątkowy rodzaj tłuszczu, który znajduje zastosowanie nie tylko w żywieniu.

Po dostaniu się do organizmu MCT są natychmiastowo przekształcane w energię, nie magazynując się w postaci tkanki tłuszczowej. To dlatego olej kokosowy jest znany jako produkt wspomagający odchudzanie.

Dodatkowo olej kokosowy znajduje zastosowanie w chorobach jelit i układu pokarmowego, dzięki temu, że trójglicerydy średniołańcuchowe wchłaniają się bezpośrednio w jelitach, z pominięciem procesu trawienia.

MCT zawarte w oleju kokosowym zastosowanie znajdują:

  • U osób po operacjach bariatrycznych
  • W zespole jelita drażliwego (IBS)
  • W silnych biegunkach
  • U osób z celiaką
  • U pacjentów z wrzodami dwunastnicy
  • W chorobach trzustki (ostre i przewlekłe zapalenie)
  • W chorobach wątroby (marskość, zapalenie)
  • W zespole jelita krótkiego
  • W mieszankach do leczenia pozajelitowego
  • Po resekcji żołądka

Około połowy – dokładnie 42% – składu oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja, która poza kokosem występuje w sposób naturalny m.in. w kobiecym mleku. Odpowiada ona za budowanie odporności organizmu i wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu kwasowi olej kokosowy nabiera jeszcze więcej cudownych właściwości.

olej kokosowy nierafinowany orzechy kokosa

Olej kokosowy a zdrowie i odchudzanie

Dzięki wyjątkowym właściwościom średnio-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych olej z kokosa zyskał sobie miano środka wspomagającego odchudzanie. Ponieważ jest on wykorzystywany do produkcji energii, wspomaga przemianę materii i powoduje szybsze spalanie kalorii.

Działa też termogenicznie, to znaczy wpływa na produkcję ciepła, spalając przy tym jeszcze więcej energii i wpływając na nasze dobre samopoczucie. Efekt ten utrzymuje się aż do 24 godzin po spożyciu oleju, dlatego, jeśli interesuje nas odchudzanie, warto spożywać go codziennie, w umiarkowanych ilościach.

Dzięki powyższym właściwościom i pozytywnemu wpływowi na odchudzanie olej z miąższu kokosa znany jest jako „tłuszcz, który spala tłuszcz”. Jednak wpływa on także na szybkość syntezy i uwalniania glukozy. Oznacza to, że pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, co jest nie tylko niezmiernie korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę, ale i wpływa jeszcze mocniej na odchudzanie.

Wahania poziomu glukozy we krwi są bowiem uznawane za jedną z przyczyn przybierania na wadze. Uregulowany poziom glukozy oznacza także zmniejszenie napadów wilczego apetytu i zachcianek na słodkie i wysokowęglowodanowe produkty.

bezpłatny plan dietetyczny

Olej kokosowy wspomaga pracę tarczycy i wątroby, regulując produkcję hormonów odpowiadających za przemianę materii, czyli, po raz kolejny, odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Jego spożywanie jest zalecane przy niedoczynności i zapaleniu tarczycy typu Hashimoto.

Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym olej z miąższu kokosa to także coraz bardziej popularne domowe remedium na, między innymi, infekcje dróg oddechowych, pęcherza moczowego, wrzody żołądka, grzybicę, opryszczkę, łuszczycę, łupież, trądzik, egzemę i inne choroby skórne. Olej ten może także łagodzić alergie i katar sienny.

Zawartość średnio-łańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi, zapobiegając zawałom serca, miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Aby wspomóc odchudzanie i doznać korzyści zdrowotnych zaleca się spożycie dwóch łyżek oleju kokosowego dziennie. Na szczęście jest to produkt uniwersalny i bardzo wszechstronny. W naszym klimacie zwykle ma on konsystencję stałą (robi się płynny w temperaturze około 25 stopni Celsjusza). Można go używać w zasadzie wszędzie tam, gdzie używamy innych olejów lub masła. Niektórzy wykorzystują go do smarowania pieczywa.

Świetnie nadaje się także jako dodatek do sałatek i koktajli owocowych, przy okazji >zwiększając przyswajalność zawartych w nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina D czy K. Można użyć go do ciasta, ciasteczek czy innych słodkich wypieków, dodać odrobinę do deseru czy jogurtu.

Sprawdzi się również jako olej do smażenia i pieczenia wszelkich innych potraw, jednak w tym przypadku warto zwrócić uwagę na temperaturę i długość smażenia która powinna być możliwie najkrótsza. Jeżeli już decydujemy się na smażenie w głębokim tłuszczu, olej kokosowy nie będzie odpowiednim kandydatem.

Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany?

W sklepach możemy spotkać się z przeróżnymi formami oleju kokosowego o bardzo rozbieżnych cenach. Warto poznać kilka pojęć i różnicę między nimi, aby dokonać właściwego zakupu.

Olej kokosowy nierafinowany, zimnotłoczony, czy vigrin to określenia opisujące najwartościowszą formę tego produktu. W postaci stałej jest on biały, posiada charakterystyczne „słoje” lub „cętki” i delikatny, kokosowy zapach i smak. Taki olej pozyskiwany jest na zimno, metodą mechaniczną i dzięki temu zachowuje wszystkie swoje najważniejsze właściwości i wartości odżywcze. Jest też wyraźnie droższy.

Olej rafinowany, to znaczy poddany procesowi rafinacji, jest „uszlachetniany” poprzez działanie wysokich temperatur i środków chemicznych. Dzięki temu uzyskuje dłuższy termin przydatności do spożycia i większą odporność na ciepło. Taki olej jest bardziej przezroczysty i pozbawiony charakterystycznego smaku i zapachu, a także, co chyba najważniejsze, wielu drogocennych wartości odżywczych.

Chcąc zatem kupić olej kokosowy, który będzie wspomagał nasze odchudzanie i korzystnie wpływał na zdrowie, szukajmy produktów oznaczonych słowami „tłoczony na zimno”, „virgin” lub „extra virgin”. Oleje określone jako „bezzapachowe” lub bez wyraźnych oznaczeń, to najczęściej wersje pozbawione drogocennych właściwości.

bezpłatny plan dietetyczny

Jedyna przewaga oleju uszlachetnionego nad nierafinowanym tkwi w tak zwanym punkcie dymienia. Jest to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać i produkować toksyczne i potencjalnie rakotwórcze substancje. Dla oleju nierafinowanego temperatura ta wynosi 160-180 stopni, dlatego nadaje się on jedynie do krótkiej obróbki w niższej temperaturze, na przykład do ciast czy smażenia naleśników lub jajecznicy. Oczyszczony olej z miąższu kokosa pali się dopiero w około 205 stopniach, co sprawia, że nadaje się on doskonale do smażenia i pieczenia niemal wszystkich potraw.

Olej kokosowy na włosy

Nierafinowany olej kokosowy ma także bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, począwszy od zwalczania chorób skórnych aż po pielęgnację włosów. W kontakcie ze skórą czy włosami olej ten wykazuje silne działanie nawilżające i odżywcze, dlatego świetnie sprawdza się zamiast balsamu do ciała czy kremu. Bardzo często używany jest też do olejowania włosów bądź jako serum na zniszczone końcówki. Wspomoże także walkę z łupieżem i wrażliwą skórą głowy.

kokosy palma kokosowa olej kokosowy

Olej kokosowy w kosmetyce i dermatologii

Jego działanie antybakteryjne pomaga zwalczyć trądzik. Może być używany jako preparat do demakijażu (świetnie rozpuszcza bowiem nawet wodoodporny makijaż!) czy zamiast pianki do golenia dla wrażliwej skóry. Posiada także naturalny filtr przeciwsłoneczny, jednak jedynie w granicach SPF 4-10, dlatego nie powinien stanowić jedynej ochrony przed promieniami słońca.

Pomaga w zapobieganiu i redukcji cellulitu, rozstępów i innego rodzaju drobnych blizn na skórze, może spłycić też blizny potrądzikowe i niewielkie zmarszczki. Likwiduje także podrażnienia skóry i błon śluzowych, pomaga łagodzić skutki oparzeń i ukąszeń owadów, nadaje się do masażu, do kąpieli i z powodzeniem zastępuje żel intymny.

Coraz popularniejsze są także domowe pasty do zębów na bazie oleju kokosowego i tak zwany oil pulling (bądź ssanie oleju), ponieważ wykazuje on świetne działanie w zakresie likwidowania bakterii w jamie ustnej, odświeżania oddechu i wybielania zębów.

Olej kokosowy w codziennym życiu

Jak wynika z powyższych argumentów, olej z miąższu kokosa to nie tylko kolejny trend, który minie tak samo szybko, jak się pojawił. Warto już dziś wprowadzić go do swojej diety, a także apteczki i łazienki. Regularnie stosowany wspomoże bowiem nie tylko odchudzanie, ale też i pracę całego organizmu, a także wpłynie na nasze dobre samopoczucie, promienną i jędrną skórę i zdrowe, błyszczące włosy.

Właściwości oleju kokosowego

  • Nie powoduje przyrostu wagi
  • Wspomaga odchudzanie
  • Wpływa na produkcję ciepła
  • Pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi
  • Wspomaga pracę tarczycy i wątroby
  • Ma właściwości antybakteryjne przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne
  • Może łagodzić alergię i katar sienny
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • Podwyższa poziom dobrego cholesterolu we krwi
  • Zapobiega chorobom układu krążenia
  • Może być wykorzystywany do smażenia, pieczenia i bezpośredniego spożycia

bezpłatny plan dietetyczny

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Ten wpis ma 1 odpowiedzi

  1. Gaba says:

    Ja osobiście używam oleju kokosowego do smażenia bo mam wrażenie, że te potrawy nie przesiąkają tak tłuszczem i zapachem oleju. Osobiście zamawiam w sklepie internetowym. Zawsze do koszyka wrzucam pastę kokosową i krem daktylowy. Mniamm! Palce lizać!

Zostaw odpowiedź

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

}(jQuery));